Iznajmljivanje stanova bez agencije; da ili ne?

Želite IZNAJMITIi kuću ili stan?

Donijeli ste odluku i zanima Vas koji su Vam slijedeći koraci? Oglasiti nekretninu i čekati pozive, te objašnjavati ljudima i prezentirati nekretninu. Puno dolazaka, a koliko efekta? Da li će te postići cijenu, da li nekretnina vrijedi onoliko koliko tražite? Da li će te biti zadovoljni sa iznajmljivanjem?
Iznajmljivanje se obavlja 12 mjeseci u godini i prihod se računa na godišnjoj razini. Dakle svaki mjesec koji stoji prazno je gubitak (izgubljena prilika za iznajmljivanje x broj mjeseci + troškovi režija nekretnine); dakle treba biti realan u visini najma.
Uz kvalitetnog posrednika koji će nastojati zadovoljiti Vaše uvjete i postići odgovarajuću cijenu, željeli bismo Vam prije samog početka procesa iznajmljivanja ukazati na neke pogreške koje najmodavci čine te time umanjuje prilike da dobiju zadovoljavajuću cijenu!

60 sekundi dovoljno je najmoprimcu da stekne dojam da li želi stanovati u Vašem stanu kada prvi put uđe u njega. Razmislite o sitnim popravcima i čistoći, jer one mogu bitno popraviti dojam koji potencijalni najmoprimac stiče.

Ovo su najčešće pogreške najmodavaca:

1. Visoka početna cijena
Postavljanje previsoke početene cijene može biti jednako loše kao i postavljanje preniske cijene. Ako je početna cijena previsoka, Vaš oglas neće primjetiti onaj dio kupaca koji inače traže nekretninu u opsegu u kojem bi Vaša trebala biti.
Pogrešno je mišljenje da ćete uvijek biti u mogućnosti prihvatiti nižu ponudu jer svaki mjesec kada je stan prazan donosi gubitak, a prihodi od najma se računaju na godišnjoj razini a ne na mjesečnoj. Jer u godini brojite koliko ste mjeseci bili popunjeni. Posao je profesionalaca, agenata za promet nekretninama, da uvijek znaju tržišne trendove i zato je njihova ekspertiza i pomoć u procesu iznajmljivanja dragocjena.

2. Odlaganje popravaka i zamjena uređaja, opreme i namještaja
Želite li Vašu nekretninu učiniti što atraktivnijom, uvećati dobit (ili smanjiti gubitak) i iznajmiti brzo. Najmoprimci žele uredan i održavan stan, jer ako ima popravaka i sređivanja će svakako troškove uračunati u svoju ponudu i ponuditi manje. I na jedan i na drugi način ne štedite ništa, a riskirate da proces najma bude spor. Ulaganje u namještaj i opremu je normalno, jer sa amortizacijom i korištenjem se isti troše. I ljudi stare, zar ne? Činjenica je da bi s vremena na vrijeme trebalo promijeniti namještaj i nešto urediti. Na kraju i Vi doma želite stanovati u novom, pa zašto netko tko plaća korištenje tuđeg stana (najam) ne bi imao novi namještaj i opremu u stanu i osjećao se ugodno.

3. Ćistoća
Kada klijent prvi put zakorači u Vašu kuću ili stan, on ima 6O sekundi da formira prvi dojam o tome da li želi tu stanovati. Klijenti žele vidjeti čist i prozračan stan, čista ulazna vrata, kuhinjske elemente u dobrom stanju, čiste tepihe i kupaonicu, te namještaj u dobrom stanju, te ispravnu opremu i uređaje.

4. Opcije plaćanja, troškovi i polog
Da bi najmoprimci lakše pristali na cijenu koju tražite budite spremni biti fleksibilani. Nemojte biti kruti u pregovorima. U interesu je i Vas i najmoprimca je da se dogovorite. Realno ukažite i na sve režijske troškove. Pričuvu ne bi trebao plaćati najmoprimac. Polog; dosta najmodavaca ga traži, ali šta on garantira? Garancija naplate troškova je Ugovor. Ako polog već mora biti, imajte u vidu financijsku situaciju u Hrvatskoj, te da su mala primanja. Smanjite polog na visinu prosječnih mjesečnih režija i ili omogućite da se plati u nekoliko obroka.

5. Selekcija najmoprimaca
Nitko ne voli “biti na čekanju”. Stavite se u tu poziciju. Nemojte imati predrasude prema ljudima i uvoditi kriterije tipa neću obitelj, neću psa. I Vi ste bili dijete i negdje ste odrasli. Svatko je potencijalno dobar najmoprimac dok se ne dokaže suprotno. Postoje Ugovori koji reguliraju prava i obveze, te međusobno štite sve strane. Ugovori se trebaju poštivati.

6. Nastupanje bez Agencije
Prepustite posao agentu za nekretnine i nemojte smetati svojim nametljivim sudjelovanjem u trenutku prezentacije nekretnine najmoprimcu. Najmoprimac se treba osjećati kao netko tko želi živjeti u prostoru koji razgleda. Miješanje u razgovor između potencijalnog najmoprimca i agenta stvara lošu sliku i neprofesionalan odnos.Zato prepustite Vašem agentu da pregovora o uvjetima i cijeni i uvjetima, te prihvatite njegove sugestije. Jedan od najvažnijih koraka koji možete poduzeti je da odmah odgovorite na ponudu koju je Vaš agent dobio. Klijent daje ponudu kada je ozbiljno zainteresiran, tako da ne treba odugovlačili sa odgovorom. Agencije imaju veliku ponudu zainteresiranih za Vaš stan, jer stalno oglašavaju puno nekretnina. Dakle svaka pmoć je dobrodošla.

Zaključak: Usluge posredovanja pri pronalasku privatnog smještaja trenutno u Rijeci pruža niz agencija za nekretnine, koje se nisu tržišno orijentirale na iznajmljivanje nekretnina, nego to rade usput uz prodaju nekretnina. Također, ne postoje standardi pružanja usluge.

Iznajmite stan preko posrednika-agencije Royal Adriatic!

Uveli smo minimalnu razinu kvalitete ponuđenih stanova, kao i načela kojih se potrebno pridržavati kako bi cijena najma odgovarala kvaliteti iznajmljenog stana. Također i pomažemo kod reguliranja odnosa najmodavac- najmoprimac.
Kako bi ukazali na stanje tržišta najma stanova u Rijeci, napravili smo i anketu koju je ispunilo preko 190 ljudi, te istu možete vidjeti i Vi:

Specifičnost tvrtke Royal Adriatic je što jedina u Rijeci omogućuje plaćanje posredničke provizije karticama na rate, kao i univerzalan pristup klijentima kroz web stranicu, gdje klijenti mogu unijeti svoje zahtjeve i potrebe, te tako ubrzati potragu za adekvatnom nekretninom za iznajmljivanje/unajmljivanje.

Tvrtka je upisana u registar posrednika u prometu nekretninama pod brojem: 13/2014
Naš tim se sastoji od tri djelatnika: licenciranog agenta za nekretnine, magistra ekonomije za financije i bankarstvo i magistra ekonomije za marketing.
Naše dugogodišnje iskustvo i ulaganje u educiran kadar su garancija kvalitete naših usluga!
Velika ponuda nekretnina za najam, a s druge strane konstanti upiti zainteresiranih najmoprimaca čine nas Vašim idealnim partnerom bilo da unajmljujete ili iznajmljujete nekretninu.

Neven Kovač
Royal Adriatic, Rijeka

Postano u Uncategorized

Pronađi nas na facebooku!